Posted on

SMYKKER FRA NATUREN

Vil barna lage et halskjede eller andre smykker av naturmaterialer? Vi kombinerte det med en kort prat om indianere og deres smykker, og det var veldig flott. 

Man kan bruke ulike naturmaterialer til å lage smykker.  Vi prøvde: 

  • bær (f.eks. rognbær) 
  • “treperler” – biter av hule kvister (svarthyll, sjasmin, snøbær, bringebær…) 
  • bregnerøtter som “bjørneklør” 
  • kuttet reinsdyrgevir

Og da er det bare å gi hvert barn en (stump) nål og tråd, så kan vi tre! Vil dere ha holdbare produkter, unngå ferske ting som bær. 

Farger

Det ser veldig fint ut når treperler er farget! Jeg anbefaler å bruke farger fra naturen. Det er også en mulighet til å lære og oppleve noe. Først kan vi spørre barna om de kjenner noen naturlige fargestoffer. Planter, krydder…? Hva lager vi rødt med? Og blått? Vi kan enkelt eksperimentere, ingenting verre enn at perlene ikke blir farget vil skje 🙂 Jeg anbefaler å koke perlene i farget vann – dette kan vi gjøre hjemme, på skolen eller ute på bålet. Det er gøy! 

Barn lærer mange ting mens de lager halskjeder. F.eks. de skal jobbe med mønsteret og også telle hvor mange perler de trenger. De vil lære om de naturlige fargestoffene og plantene de skal lage perlene av, og kanskje til og med verktøyene de trenger for å lage dem. 

Perlelaging er en populær aktivitet som du også kan finne på mange andre nettsteder, for eksempel lessonsingrass.com.